Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024

Άρθρο μου στην "Αιολίας λόγος"/ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ: << Το 2024, πόσο δίσεκτο μπορεί να είναι; >>

 

σελ. 16                      ΔHMOKPATHΣ                    Σαββατοκύριακο 13 Ιανουαρίου 2024

 Αιολίας λόγος

Το 2024, πόσο δίσεκτο μπορεί να είναι;

                                                 του   Δρος Τάκη Χαραλ. Ιορδάνη (Ph.D.)

 Κάθε τέσσερα χρόνια έχουμε το καλούμενο δίσεκτο έτος. Τούτο είναι διάρκειας 366 ημερών, αντί 365 των προηγουμένων τριών ετών. Δεν γίνεται αυθαίρετα, αυτό. Γίνεται προς διόρθωση του σφάλματος, του ενός τετάρτου περίπου της ημέρας ανά έτος, αφού στη πραγματικότητα μία πλήρης περιστροφή  της  Γης γύρω από τον Ήλιο  διαρκεί 365,25 ημέρες.    

Για λόγους μη ιδιαίτερα ξεκάθαρους έχει επικρατήσει στο λαό, στο διάβα των αιώνων, ως δεισιδαιμονία,  να μη θεωρείται ευτυχές το έτος το δίσεκτο, για να μη πούμε ότι θεωρείται γουρσούζικο. Έτσι λ.χ. στο μεν κοινωνικό “γίγνεσθαι” τον δίσεκτο χρόνο αποφεύγονται οι γάμοι, στην ύπαιθρο δε της πατρίδας μας, αποφεύγονταν έργα παραγωγικά, π.χ. φύτεμα νέου αμπελιού.    

Η γενίκευση του προσδιορισμού του δίσεκτου, του κακότυχου μιας κοινωνικής ομάδας, ενός λαού, μιάς εποχής,  δίνεται με την φράση «δίσεκτοι χρόνοι», θέλοντας να καθοριστεί η τραγικότητα της ζωής των ανθρώπων,  κατά τη διάρκεια της. Πρόσφατα,  «δίσεκτοι χρόνοι», για μας τους Έλληνες, υπήρξε η περίοδος της τρόϊκας και των  μνημονίων.    

Με δεδομένο τα πιο πάνω, αυτό που  θα πρέπει να προσπαθήσουμε να  «μαντέψουμε»  είναι,  το την Πρωτοχρονιά εφέτος ανατείλαν δίσεκτο,  πόσο δίσεκτο μπορεί να υπάρξει. Βέβαια αυτό, όχι κοιτάζοντας ως οι παλιές μάγισσες μέσα απ’την κρυστάλλινη σφαίρα, αλλά στηριζόμενοι σε πραγματικά γεγονότα και δεδομένα. 

Ας αρχίσουμε  από τα συμβαίνοντα στον Κόσμο και ειδικότερα αυτά που γίνονται στη γειτονία μας.  Σε λίγες εβδομάδες, συμπληρώνονται  δύο χρόνια από την εισβολή της Ρωσίας  στην Ουκρανία.  Ένα πολεμικό δράμα με χιλιάδες θύματα εκατέρωθεν, αλλά και δισεκατομμύρια  καταστροφών, σε υποδομές, δρόμους, γέφυρες, σχολεία, νοσοκομεία κ.λπ. Και στην περίπτωση αυτή ισχύει το «μακάριοι οι κρατούντες». Εν προκειμένω, κρατούντες είναι οι Ρώσοι, που αφού απέσπασαν το 18% περίπου των εδαφών της Ουκρανίας (Ντονέσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζιε κ.αλ.) κάνουν πόλεμο οπισθοφυλακών για να κρατήσουν αυτά, σε πείσμα των ενισχύσεων σε χρήμα, αλλά και κάθε μορφής οπλικά συστήματα, αεροπλάνα κ.λπ. που λαβαίνουν οι Ουκρανοί απ’τους Δυτικούς συμμάχους. Ο πόλεμος αυτός δυστυχώς «καλά κρατεί»,  κατά τις δηλώσεις των ηγητόρων των αντιπάλων, Πούτιν, Ζελένσκι.     

Και ερχόμαστε στην   άμεση γειτονιά μας, την πολύπαθη Μέση Ανατολή. Συμπληρώθηκαν ήδη τρεις μήνες, αφ’ότου άρχισε το μακελειό στην Παλαιστίνη, μετά την εκατόμβη που προκάλεσε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.  Σε εορταστική εκδήλωση θρησκευτικής γιορτής  νεαρών  Εβραίων στη μεθόριο Ισραήλ - Γάζας εισέβαλαν μέλη της Χαμάς με οχήματα τους από τη Γάζα με κατεύθυνση το κλειστό πλήθος. Τότε  δεκάδες Εβραίοι σκοτώθηκαν, εκατοντάδες τραυματίσθηκαν και άλλοι τόσοι αιχμαλωτίσθηκαν. Το Ισραήλ επικαλούμενο το δικαίωμα της νομίμου αυτοάμυνας, άρχισε ένα ολοκληρωτικό πόλεμο όπως εξελίσσεται στην λουρίδα της Γάζας. Της λουρίδας γης, η έκταση της οποίας είναι μικρότερη του 1/5 του νησιού μας όπου στην κυριολεξία είναι παστωμένοι  περί τα δύο εκατομμύρια άνθρωποι. 

Στον πόλεμο αυτό, ήδη έχουν σκοτωθεί πάνω από 20.000 Παλαιστίνιοι, κυρίως γυναικόπαιδα. Οι υλικές  καταστροφές στη λωρίδα αυτή είναι αντίστοιχες εκείνων, τεκτονικού σεισμού  πολλών πολλών Ρίχτερ. Πέρας δε του μακελειού αυτού, κατά τις δηλώσεις του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Νετανιάχου δεν προβλέπεται, πριν απ’την εξάλειψη της Χαμάς.  

Μέσα σ’αυτή την κινούμενη άμμο της γεωπολιτικής σκακιέρας  της περιοχής μας, εμείς οι Έλληνες πέραν του όποιου φόβου για ένα γενικευμένο πόλεμο, έχουμε να αντιμετωπίσουμε ακόμη τα προβλήματα της καθημερινότητας. Είμαστε πρωταθλητές στην Ε.Ε. στα θέματα της ακρίβειας και στον πληθωρισμό. Οι τιμές των αγαθών στην κυριολεξία καλπάζουν και οι πολυεθνικές αισχροκερδώντας μεγιστοποιούν τα κέρδη τους.  Λαμβάνοντας δε υπ’όψη τους χαμηλότερους μισθούς στη χώρα μας σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε., η κατάσταση του Έλληνα καταναλωτή είναι δραματική. Το εξ ίσου προβληματικό για τη ζωή μας είναι το θέμα της προστασίας του πολίτη, με την εγκληματικότητα να έχει αγγίξει ασύλληπτα για  αντίστοιχα επίπεδα του παρελθόντος, με φόνους, ληστείες και εγκλήματα κάθε μορφής,  οπαδική βία. Το χειρότερο όλων η  εγκληματικότητα  των ανηλίκων. Τούτα είχαν ως αποτέλεσμα, ο Πρωθυπουργός να προβεί εσπευσμένως προ ημερών σε μίνι ανασχηματισμό για να βάλει για δεύτερη φορά μετά το 2019 στην Κυβέρνησή του  τον εν συνόλω  πέντε φορές υπουργό Προστασίας του Πολίτη άλλοτε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ  Μ.Χρυσοχοϊδη.  Αν σ’αυτά προστεθούν και τα θέματα της επισφάλειας των Ελλήνων σε θέματα Υγείας, κοινωνικής ασφάλειας κ.άλ. ασφαλώς οι προοπτικές για τους Έλληνες το 2024 δεν φαίνονται ιδιαίτερα λαμπρές.

Επικεντρωνόμαστε στα της περιοχής μας,  Βόρ.Αιγαίο και ειδικότερα τη γενέτειρα μας Λέσβο. Με δεδομένο την επί χρόνια ακαρπία του Λεσβιακού ελαιώνα, την τιμή του γάλακτος, τόση όσο ένα εμφιαλωμένο μπουκάλι νερό, ο αγροτικός της κόσμος δεν μπορεί να ελπίζει σε καλύτερες μέρες. Ακόμη, κι ο τουρισμός,  δεν φαίνεται ότι  θα μπορούσε να προσφέρει θεαματικά αποτελέσματα  στα οικονομικά των Λεσβίων. Τούτο, λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι κατά το πρώτο δεκάμηνο του 2023 η επιβατική κίνηση απ’το εξωτερικό στο αεροδρόμιο μας ήταν λιγότερη των 125.000 επιβατών, (για σύγκριση, μόνο κατά τον Αύγουστο του 2022, στο αεροδρόμιο της Ρόδου ήταν πάνω απ’ένα εκατομμύριο). Σ’αυτή την αρνητική εικόνα, εκείνο που φαίνεται να δίνει κάποια νότα αισιοδοξίας είναι η Αυτοδιοίκηση,   Περιφέρεια, Δήμοι. Λαμβάνεται  υπ’όψη ότι απ’την 1/1/2024 αρχίζει η νέα 5ετης θητεία των μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου εκλεγέντων αρχόντων. Κατ’αυτές επανεκλέγηκαν ο Περιφερειάρχης Κ.Μουτζούρης και ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Τ.Βέρρος. Ακόμη εξελέγη Δήμαρχος Μυτιλήνης ο Π.Χριστόφας ο τ. Αντιπεριφερειάρχης Προγραμματισμού Βορ.Αιγαίου. Και για τους τρεις, τούτο αποτέλεσε την επιδοκιμασία των ψηφοφόρων τους για το έργο που έκαναν την προηγούμενη 5ετία.  

Ας λάβουμε υπ’όψη ότι η απορροφητικότητα για το ΕΣΠΑ 2014 – 2020 μεταξύ των 13 Ελληνικών Περιφερειών, η του ΒορΑιγαίου κατέλαβε την 3η θέση. Τούτο αποτελεί ένα εξαιρετικό επίτευγμα, λαμβάνοντας υπ’όψη ότι ως το 2019 η  Περιφέρειά μας ήταν  στην 11η   θέση,  για να φθάσει προ  έτους στην 5η θέση και μόλις προ ημερών με βάση τα τελευταία στοιχεία από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα, (εκεί καταχωρούνται τα δεδομένα που αφορούν το ΕΣΠΑ για την Περίοδο 2014-2020), στην 3η.   

Έτσι, εκ του ότι στο νέο ΕΣΠΑ για το Βόρ.Αιγαίο στην νέα προγραμματική περίοδο έχουν εγκριθεί  394.000.000  ευρώ,  παρουσιάζεται πεδίον λαμπρό για τα νησιά μας, ιδιαίτερα  για τη Λέσβο, αρκεί αυτά να εκμεταλλευθούν στο σύνολό τους.  Πιστεύω, ότι αυτό είναι εφικτό αφού ο Περιφερειάρχης, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης και ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου είναι Τεχνικοί Επιστήμονες (Πολιτικοί Μηχανικοί). Τούτο αποτελεί  ενθαρρυντικό στοιχείο, αφού αυτά τα 394.000.000 ευρώ σχεδόν στο σύνολό τους θα πάνε σε  έργα Πολιτικού Μηχανικού. Τέτοια έργα οπωσδήποτε θα αποτελέσουν παράγοντες ανάπτυξης.

Ας ελπίσουμε ότι το δίσεκτο 2024 θα αποτελέσει το έτος εκκινήσεως της αναπτυξιακής ανέλιξης του νησιού  μας. Γενικά ας ευχηθούμε, το 2024, τελικά  να αποδειχθεί αίσιο και καθόλου δίσεκτο για όλη την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: