Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2024

Άρθρο μου στην Αιολίας λόγος/ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ : Επίκεινται τα εγκαίνια της «Βάστριας» ;

 

Σελ.16                    ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ                     Σαββατοκύριακο 20.1.2024

Αιολίας λόγος

Επίκεινται τα εγκαίνια της «Βάστριας» ;

Του Δρος Τάκη Χαραλ. Ιορδάνη (Ph.D.)

Λίγο πριν τις εκλογές του περασμένου καλοκαιριού ο Πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης δήλωνε ότι «αφήσαμε πίσω το μεταναστευτικό», όταν τότε  είχε παρατηρηθεί μια κάποια κάμψη της «εισβολής» παράνομων μεταναστών. Όμως δεν πέρασε πολύς καιρός και η πραγματικότητα τον διέψευσε. Ήταν λίγο μετά τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου, όταν ο επανεκλεγείς Περιφερειάρχης Κ.Μουτζούρης δήλωνε:  «Το μείζον θέμα τώρα για το Βόρ. Αιγαίο αλλά και για την Ελλάδα και την Ευρώπη είναι το Μεταναστευτικό.» Εξηγούσε περαιτέρω, ότι τα αναφερόμενα απ’τα αθηναϊκά ΜΜΕ νούμερα  παρανόμων «εισβαλλόντων» μεταναστών δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια, και συμπλήρωνε: «Τα νούμερα είναι πολύ μεγάλα. Μόνο στη Λέσβο έχουμε ήδη άνω των 6.000». Προσέθετε, επίσης, τα σχετικά στοιχεία για Χίο και Σάμο και κατέληγε: «Οι δε ροές βαίνουν αυξανόμενες. Στο Βόρειο Αιγαίο πρέπει να είναι άνω των 12.000».  

Κατά την τρίμηνη έκτοτε περίοδο, ατυχώς τα πράγματα δεν έχουν διαφοροποιηθεί προς το καλύτερο, παρ’ όλο ότι ενδιάμεσα υπήρξε η επίσκεψη στην πρωτεύουσά μας του νεοΣουλτάνου Ερντογάν και η υπογραφή της Διακήρυξης της Αθήνας, περί σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και  Τουρκίας.  Ήταν μόνο προ  εβδομάδος, που μέσα σε επικρατούσα καιρική καταιγίδα  9 μποφόρ, το ναυάγιο και ο πνιγμός  ανθρώπων στη βραχώδη περιοχή της Θερμής, ήρθε να μας θυμίσει ότι το φαινόμενο/έγκλημα της παράνομης μετανάστευσης είναι παρόν. Ατυχώς, με την ανοχή των αρχών της χώρας τους, οι Τούρκοι διακινητές/δουλέμποροι στην απληστία του πλουτισμού τους,  δεν ορρωδούν να στέλλουν ψυχές στον Άδη. Κι αν οι Τούρκοι δεν σέβονται σχετικές συμφωνίες τους (με την Ε.Ε.) ή διακηρύξεις (Αθηνών), εμείς ως πειθήνια όργανα των Ευρωπαίων συνεταίρων/δυναστών μας, κάνουμε ότι μας προστάζουν στο να υπηρετήσουμε τα  της νέας συμφωνίας για το μεταναστευτικό στην οποία κατέληξαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ στις 20 Δεκεμβρίου 2023, η οποία διατηρεί τη φιλοσοφία του συστήματος της «Δουβλίνο ΙΙ». Τούτη, δεν είναι άλλη απ’την εφαρμογή της αρχής, ότι τα κράτη πρώτης εισόδου παραμένουν αρμόδια να εξετάζουν τις αιτήσεις ασύλου. Κατά τη νέα αυτή συμφωνία μεταξύ άλλων, προβλέπονται: α) μετεγκαταστάσεις 30.000 προσφύγων ετησίως β) καταβολή 20.000 ευρώ ανά πρόσφυγα εκ μέρους των κρατών που δεν θα ενταχθούν στο πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων. Γνωρίζουμε ότι κράτη που δεν θα ενταχθούν στο πρόγραμμα αυτό, είναι ήδη η Ουγγαρία και η Πολωνία. Πέραν αυτών, ενδεχόμενα και άλλες χώρες του Βορρά, του σκληρού πυρήνα (Γερμανία, Ολλανδία κ.άλ.). Έτσι πληρώνοντας τα ποσά του προστίμου των 20.000 Ευρώ ανά πρόσφυγα, μετεγκαταστάσεις δεν θα γίνονται με συνέπεια αυτοί που θα έπρεπε να μετεγκατασταθούν, να μένουν στην χώρα της πρώτης εισόδου. Σε τελική ανάλυση, όλα αυτά σημαίνουν, ότι η Ελλάδα, θα γίνει αποθήκη ψυχών, όπως  κι οι άλλες χώρες του Νότου.

Ας μη μας διαφεύγει, ότι στη βάση των απαιτήσεων της «Δουβλίνο ΙΙ», μας επιβλήθηκε η κατασκευή  της πόλης των παρανόμων μεταναστών, δυναμικότητας  5.000 ατόμων (10.000  σε δεύτερη φάση) στη «Βάστρια» και συνεχώς και μεθοδικά κάνουμε τα αδύνατα δυνατά να  τελειώσει η κατασκευή της.  

Πέραν αυτού, προς την ίδια κατεύθυνση, κατατείνει και η επέκταση  και αναβάθμιση της  δομής του Καρά Τεπέ. Τούτο λαμβάνοντας υπ’όψη ότι στις 5/1/2024, στη «Διαύγεια»  δημοσιεύθηκε πρόσκληση για υποβολή προτάσεων στο πρόγραμμα Ελλάδος-Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, ύψους 15.000.000 Ευρώ για την επέκταση της δυνατότητας και αναβάθμιση της  δομής του Καρά Τεπέ. Οι σχετικές εργασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως την 31/12/2029.  Δηλ. εξ αυτών προκύπτει ότι το ΚΥΤ στον Καρά Τεπέ όχι μόνο δεν είναι προσωρινό (όπως οι Κυβερνώντες μας διαβεβαίωναν το Σεπτέμβρη 2020, ύστερα απ’την καταστροφή του ΚΥΤ Μόριας) αλλά τούτο επεκτείνεται και αναβαθμίζεται. Φαίνεται ότι το Διευθυντήριο της  Ε.Ε. διαβλέπει ή έχει  πληροφορίες, πως το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης θα κορυφωθεί σε λίγα χρόνια και τότε για το νησί μας η «Βάστρια»  δεν θα είναι αρκετή για να καλύψει τις σχετικές ανάγκες.

Πλέον αυτού, εντός  τριημέρου, στις 8/1/2024 ήρθε στην Αθήνα η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Ylva Johansson, (αρμόδια και για τα θέματα  των Ευρωπαϊκών  συνόρων)  και παρέστη στην εκδήλωση με θέμα, «Ευρωπαϊκές λύσεις στην κοινή πρόκληση της μετανάστευσης», που πραγματοποιήθηκε  στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.  Κατ’αυτή, πέραν του  Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη, παρέστη και μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρόντος  του  Αντιπροέδρου της Ε.Ε. για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά. Στην εκδήλωση αυτή, συνοδευόμενος απ’τον εντεταλμένο σύμβουλο για θέματα μετανάστευσης Δημήτρη Κουρσουμπά, παρευρέθη ως επίσημος προσκεκλημένος ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης .

 Πέραν της  εκδήλωσης αυτής, η Y.Johansson συμμετείχε και σε ευρεία σύσκεψη στην οποία, πέραν του Πρωθυπουργού συμμετείχαν Υπουργοί, Υφυπουργοί, Γεν. Γραμματείς. Τέλος είχε κατ’ιδίαν, συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη, καθώς και τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Δ.Καιρίδη.

Αν όλα τα προαναφερθέντα δεν είναι τυχαία, το μόνο που θα μπορούσε να σκεφθεί κανείς, είναι ότι η Υ.Johansson ήρθε στην Αθήνα ως επισπεύδουσα, για να τεθεί ένα συγκεκριμένο    χρονοδιάγραμμα ως προς την ημερομηνία των εγκαινίων της «Βάστριας». 

Λαμβάνεται υπ’ όψη η ξεκάθαρη θέση του Περιφερειάρχη στο ζήτημα αυτό, όπως και η καθαρή πρότασή του για καμία μόνιμη δομή στα νησιά μας, εκ του ότι αυτά βρίσκονται σε μια πολύ ευαίσθητη στρατηγικά θέση στα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης. Έτσι μετά την προαναφερομένη εκδήλωση, ο Περιφερειάρχης Κ.Μουτζούρης  μεταξύ άλλων δήλωσε:

« …. Αναμένουμε τις τελικές συμφωνίες για τα ζητήματα της μετανάστευσης, παραμένοντας σταθεροί στις απόψεις μας τις οποίες εκφράζουμε σε κάθε ευκαιρία στο υψηλότερο επίπεδο….».

Το τι «μέλλει γενέσθαι» επ’αυτού είναι δύσκολο να προβλεφθεί, λαμβάνοντας υπ’όψη ότι η Περιφέρεια έχει προσφύγει στο ΣτΕ κατά της «Βάστριας» για θέματα της Περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Ένα δεύτερο δεδομένο και ίσως  μεγαλύτερης  βαρύτητας, είναι το γεγονός ότι η Χίος με τις όποιες σχετικές ενέργειες και την εν γένει στάση της, κατάφερε να αποφύγει ως τώρα, ό,τι έχει γίνει ήδη στη Σάμο και γίνεται κατά τα προαναφερθέντα και στο νησί μας, αναφορικά με τις δομές αυτές για τους  παράνομους μετανάστες.

Πάντως εκ του γεγονότος ότι «έχει ριφθεί ο κύβος» στο θέμα τουλάχιστο της «Βάστριας» με τις σχετικές δεσμεύσεις της Πολιτείας μας έναντι της Ε.Ε. και τις αντίστοιχες αποφάσεις του Κράτους (αφού πιά αυτή ολοκληρώνεται), το σχετικό μέλλον για το νησί μας είναι προδιαγραμμένο.  Το Κράτος με τη δύναμη, τις δομές και τα όργανα που διαθέτει θα κάνει αυτό που δύναται και θα επιβάλλει τα πράγματα. «Κακόν ες Κέντρον λακτίζειν» έλεγαν οι μεγάλοι προπάτορές μας. Και «Κέντρον» στην περίπτωσή μας είναι το Κράτος.

Οι προεκτεθείσες σκέψεις, είναι αυτές που με έκαναν να αναρωτιέμαι το στην επικεφαλίδα αναγραφόμενο: “Επίκεινται τα εγκαίνια της «Βάστριας» ;”

Δεν υπάρχουν σχόλια: