Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

ΨΗΦΙΣΜΑ για τα γλυπτά του Παρθενώνα του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης των Ομοτίμων Μελών του ΤΕΕ (ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ)

 Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης των Ομοτίμων Μελών του ΤΕΕ (ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ), εκδώσαμε το ΨΗΦΙΣΜΑ που ακολουθεί μετά την αχαρακτήριστη δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού της Μ.Βρετανίας για τα γλυτπά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, την 24η Μαϊου 2024. Τούτο πρωτοκολλήσαμε στην Βρετανική Πρεσβεία, στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, στο γραφείο της Υπουργού Πολιτισμού κ.άλ.


<< Αριθ. Πρωτ.  240528
ΨΗΦΙΣΜΑ

Εμείς οι 25.000 συνταξιούχοι Μηχανικοί της ΠΕΤΟΜ-ΤΕΕ δηλώνουμε άκρως αηδιασμένοι και αγανακτισμένοι από την Υπουργό Πολιτισμού της Μεγάλης Βρετανίας   κας Λούσι Φρέϊζερ  που, απαντώντας σε ερώτηση της Επιτροπής Πολιτισμού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και Αθλητισμού την  Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024,  δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να «αναγνωρίσει» ότι τα «Ελγίνεια  Μάρμαρα», όπως  τα αποκάλεσε, ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και μετά θα δανειστούν στη χώρα μας.
Η θρασύτητα της δήλωσης αυτής υπερβαίνει κάθε προηγούμενο, αφού την αρχαιοκαπηλία και κλεπταποδοχή ανάγει σε κυριότητα.
Υπενθυμίζουμε στην κα Υπουργό  ότι:

1.      Η αξίωση της Ελλάδας για την επιστροφή και επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα εδράζεται σε ακλόνητα ιστορικά, επιστημονικά, νομικά και ηθικά θεμέλια.
2.      Τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν οργανικά και αναπόσπαστα μέρη ενός σύνθετου αρχιτεκτονήματος και καθολικού καλλιτεχνικού δημιουργήματος, τα οποία συναποτελούν με αυτό ένα ενιαίο και αδιαίρετο φυσικό, αισθητικό και νοηματικό Μνημείο.
3.      Ο Παρθενώνας συγκαταλέγεται από μακρού στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και μάλιστα  είναι  από τα σημαντικότερα αφού έχει αναδειχθεί επανειλημμένα ως το ωραιότερο κτήριο παγκοσμίως σε σχετικούς διεθνείς διαγωνισμούς. Έχουν εφαρμογή στο κτήριο ευρεσιτεχνίες ως ο κανόνας της χρυσής τομής και πλείστες άλλες που έχουν αναλυθεί και υμνηθεί από τους μεγαλύτερους Αρχιτέκτονες διαχρονικά σε αναρίθμητες μελέτες.
4.      Τέλος, ο Παρθενώνας, εκτός από δημιούργημα μοναδικής καλλιτεχνικής σπουδαιότητας και αξίας, αναγνωρίζεται ως κατ’ εξοχήν σύμβολο των θεμελιωδών αρχών και αξιών, τόσο του ευρωπαϊκού και του δυτικού πολιτισμού, όσο και της παγκόσμιας κοινωνίας των πολιτών που εκπροσωπεί ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Περαίνοντας, λέμε στην κ. Φρέϊζερ ότι κανείς  Έλληνας Υπουργός Πολιτισμού, και πολύ περισσότερο Πρωθυπουργός, δεν θα υπέγραφε ποτέ κάτι τέτοιο, πράξη που θα ήταν  « η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης». Για εμάς τους Έλληνες, τα γλυπτά του Παρθενώνα που αποσπάστηκαν και εκλάπησαν προ δύο αιώνων από τον αρχαιοκάπηλο Έλγιν, κατ’ ουδένα τρόπο είναι διαπραγματεύσιμα. Ανήκουν στον Παρθενώνα και είναι άμεσα επιστρεπτέα.>>

Δεν υπάρχουν σχόλια: