Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2024

Η ακρίβεια: Η “Λυδία λίθος” των αυριανών Ευρωεκλογών.Άρθρο μου στην "Αιολίας λόγος"/ ΔHMOKPATHΣ

 

σελ. 16              ΔHMOKPATHΣ                     Σαββατοκύριακο 8 Ιουνίου 2024

Αιολίας λόγος

Η ακρίβεια:  Η “Λυδία λίθος” των αυριανών Ευρωεκλογών.

Του Δρος Τάκη Χαραλ. Ιορδάνη (Ph.D.)

Φοιτητής τότε, στη μακρινή πια δεκαετία του ’60, μέλος της ΕΔΗΝ, πολιτικοποιημένος, έδινα ιδιαίτερη προσοχή στα θέματα της καθημερινότητας. Ο Ελληνικός Λαός βίωνε έντονη οικονομική στενότητα. Φυσικά αυτή, βίωνα κι ο ίδιος. Ήταν τότε που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με τις εκλογές της βίας και νοθείας είχε βγει για τελευταία φορά πρωθυπουργός, λίγο πριν αυτοεξορισθεί στο Παρίσι. Τότε που η ανεργία και η παντελής έλλειψη  δυνατότητας στο να μπορέσει κανείς  να ζήσει στην ύπαιθρο χώρα, έκανε, οι νέοι μας κατά χιλιάδες να μεταναστεύουν στην Αυστραλία, Καναδά, Γερμανία κ.λπ. ή στις μεγαλουπόλεις Αθήνα, Θεσσαλονίκη κ.άλ. Παρ’όλα αυτά, η κυβερνητική προπαγάνδα της Δεξιάς, πάντοτε ικανή, παρουσίαζε με μελέτες, διαφημίσεις, γραφήματα  και αριθμούς  ότι ο Έλληνας ευημερούσε. 

Την αλήθεια, περιέγραψε με ιδιαίτερη παραστατικότητα, με μία του φράση, ο  τότε αρχηγός της Αντιπολίτευσης, ο  γέρος της Δημοκρατίας Γεώργιος Παπανδρέου: «Όταν ευημερούν οι αριθμοί, δυστυχούν οι άνθρωποι».

Η ιστορική αυτή φράση παραμένει διαχρονική και  εξήντα ολόκληρα χρόνια μετά, τη βιώνουμε,  σήμερα. Μάλιστα εντονότατα. Αυτό που συνεχώς προβάλλεται απ’τη σημερινή Κυβέρνηση της ΝΔ, είναι οι κατά καιρούς επιτυχίες της στον οικονομικό τομέα και κυρίως η ανά έτος αύξηση της ανάπτυξης της χώρας (σε σύγκριση μ’αυτή των εταίρων μας στην Ε.Ε.), λες και δεν είναι γνωστό ότι μετά μια εθνική καταστροφή η  ανασυγκρότηση της χώρας, φυσικά, έχει μεγάλους σχετικά ρυθμούς ανάπτυξης. Τούτο είναι  ιστορικά γνωστό, και στη χώρα μας έγινε μετά την κατά τον Β! Παγκόσμιο πόλεμο καταστροφή της. Δυστυχώς μεταξύ 2010-2020, ζήσαμε μια καταστροφή, πρωτόγνωρη στα παγκόσμια χρονικά. Τότε που με τα μνημόνια που μας επέβαλαν, η χώρα μας  έχασε το 25%! του ΑΕΠ της (αυτό δεν συμβαίνει  ούτε και σε πολέμους με ολέθριες ήττες).  

Τα αποτελέσματα αυτής της οικονομικής καταστροφής, καταφαίνονται με διάφορα κατά καιρούς δεδομένα.  

Χαρακτηριστικά αναφέρω την προ ημερών παρουσίαση των στοιχείων μελέτης σχετικής με την “αποταμίευση”, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό συστημικής τράπεζας μας. Τούτη, ξεκινά με κύρια διαπίστωση, το: «Η Ελλάδα έχει τη χαμηλότερη εθνική αποταμίευση ως ποσοστό του ΑΕΠ από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, καθώς και από όλες τις ανεπτυγμένες χώρες».  

Ως γνωστό αποταμιεύει κανείς, όταν του περισσεύουν. Σήμερα, που ο μισθός ή η σύνταξη   εξατμίζονται, πριν ακόμη τελειώσει το πρώτο δεκαπενθήμερο, ο νεοΈλληνας, υποσιτίζεται, δανείζεται και γενικά δυστυχεί, αναμένοντας την ημερομηνία της επόμενης πληρωμής του. Πώς, λοιπόν, να υπάρξει περίσσευμα για αποταμίευση; Τούτο και ακόμα χειρότερα, ισχύει για την κατακερματισμένη μεσαία τάξη των εμπόρων, βιοτεχνών, μικροεισοδηματιών κ.άλ.

Ακόμα, αυτό το βιώνει βαθειά στο πετσί του ο κάθε νοικοκύρης, όταν πηγαίνει στο  σουπερμάρκετ. Το περίφημο καλάθι της νοικοκυράς μένει μισοάδειο, με τα λεφτά που πριν λίγα χρόνια  πάντα γέμιζε.  

Ασφαλώς, επειδή το προφανές δεν μπορούν να το παραγνωρίσουν και να το αποσιωπήσουν οι Κυβερνώντες μας, απ’τον Πρωθυπουργό ως κάτω τον τελευταίο κυβερνητικό παράγοντα, αυτομαστιγώνονται, λέγοντας αδιάλειπτα  ότι πρόβλημά τους είναι η ακρίβεια. Εθνική προτεραιότητα,  το ονοματίζουν.  Έτσι  ομολογώντας το ευθέως, θεωρούν ότι το εξορκίζουν, παρόλο ότι  ξέρουν ότι οι ίδιοι θα’πρεπε να λύσουν το πρόβλημα. Το αποτέλεσμα όμως δείχνει. Ανικανότητα. Υποχρέωση των κυβερνώντων είναι η λύση του προβλήματος. Όχι ο εξορκισμός του. Ο Λαός που γνωρίζει πολύ καλά το πρόβλημα, αφού το βιώνει καθημερινά.   απαιτεί λύση αυτού κι όχι διαπίστωση της  ύπαρξής του.

Το “καλάθι της νοικοκυράς”, το “καλάθι των Απόκρεω”, το “καλάθι του νονού” κι όλα τα άλλα καλάθια που πλασάρισαν στο Λαό, δεν μπόρεσαν να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό. Λένε, σε αντιστάθμισμα, ότι αύξησαν τους μισθούς και τις συντάξεις (προσωπικά ως υψηλοσυνταξιούχος έχω να πάρω αύξηση απ’το 2010). Ο κατώτατος μισθός των 830 Ευρώ για υπαλλήλους και το κατώτατο ημερομίσθιο των 37,07 για εργατοτεχνίτες είναι άραγε χρήματα αρκετά για να ζήσει μια οικογένεια, όταν για ένα διαμέρισμα των 60 τ.μ. το ενοίκιο είναι 400-500 Ευρώ;! Τώρα το πώς μπορούν να ζήσουν συνταξιούχοι των 500-700 Ευρώ, ένας Θεός ξέρει.    

Ακόμη έχουμε και κυβερνητική απλοχεριά με τα κάθε μορφής φιλοδωρήματα που δίδει ως διάφορα  pass (βενζίνης, market, ηλεκτρισμού, με εμβληματικότερο το 150αρι για τους νέους των 18 ετών που του έδωσαν μάλιστα το βαρύγδουπο τίτλο freedom(ελευθερίας) pass, κ.άλ.).

 Όλα τα προαναφερθέντα, δυστυχώς, το πρόβλημα, δεν το λύνουν. Αποτελούν, αντίστοιχο της ασπιρίνης στη θεραπεία καρκίνου.

Μετέρχονται  ακόμη και τρικ, συγκρίνοντας τιμές συγκεκριμένου προϊόντος, αλλά με διαφορετικά βάρη, για να δείξουν ότι η τιμή του, εδώ στην Ελλάδα είναι φθηνότερη απ’ότι στην Ευρώπη. Τούτο έκανε, γνωστό γελοιογράφο των Αθηνών,  να αντιμετωπίσει  το θέμα  σκωπτικά, σκιτσάροντας τηλεφωνική συνδιάλεξη μεταξύ κυριών, όπου  η μία, λέει στην άλλη: «Τασία… Τον έσκισα τον Μητσοτάκη! Βρήκα “φέτα” τυρί προς 3,14» και από κάτω με μικρότερα γράμματα «το τέταρτο του κιλού». Γνωστό το «μία φωτογραφία χίλιες λέξεις». Στη γελοιογραφία, όπου διακωμωδείται ένα γεγονός, οι λέξεις είναι άπειρες.

Η τραγωδία των νοικοκυριών μας, άρχισε όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Τότε, με αιτιολογικό ότι θα’πρεπε η Ευρώπη να τιμωρήσει τον Πούτιν,  έκοψε οποιαδήποτε εμπορική συναλλαγή με τη Ρωσία. Δεδομένου όμως, ότι ο ενεργειακός εφοδιασμός σε Φυσικό Αέριο στην Ε.Ε., αλλά και στη χώρα μας ήταν ~40%, οι τιμές αυτού από άλλους προμηθευτές, εκτοξεύτηκαν στα ύψη. Έτσι, οι τιμές των αγαθών πήραν την ανιούσα.  Όταν οι τιμές του Φ.Α. έπεσαν, δυστυχώς αυτές των αγαθών δεν μειώθηκαν.

Μας είπαν ακόμη ότι ο πληθωρισμός είναι εισαγόμενος. Μετά,  ότι φταίνε οι πολυεθνικές.  Φταίνε όλοι οι άλλοι, εκτός των ιδίων.

Πάντως οτιδήποτε καλό, το οικειοποιείται η Κυβέρνηση. Το γνωστό του Καραγκιόζη “τα δικά μου δικά μου, τα δικά σου δικά μου, όλα δικά μου” σ’όλο του το μεγαλείο  το χρησιμοποιεί. Προκειμένου να υπερψηφισθεί στις Ευρωεκλογές, δια του Πρωθυπουργού προβάλλει τα καλά, ως την υπογραφή απ’τον Κωνσταντίνο Καραμανλή της προσχώρησης της Ελλάδος στην τότε ΕΟΚ(σημερινή ΕΕ) το 1979. Αντίθετα, τα κακά, τα ξεκινά από το 2015 από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε Κυβέρνηση. Το ότι το 2004-2009 η Κυβέρνηση Ν.Δ.(Κώστα Καραμανλή), με την αλόγιστη οικονομική της πολιτική έγινε η βασική αιτία στο να μας τυλίξουν στα βρόχια των δύο πρώτων μνημονίων, αυτό το αποσιωπούν. Δεν ομιλούν καθόλου πως η  Κυβέρνηση της Ν.Δ. παρέδωσε σ’αυτήν  του Γ.Α.Παπανδρέου έλλειμμα 32 δισεκατομμυρίων το 2009, ήτοι >15% του ΑΕΠ, όταν η συνθήκη του Μάαστριχ όριζε ως μέγιστο 3%.  Τούτο οδήγησε στο να μας «χώσουν» οι Ευρωπαίοι «συνέταιροι» και προστάτες μας στο 1ο και μετά στο 2ο Μνημόνιο, επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά. Για τούτα τα τραγικά, απλά λένε «κτύπησε η μεγάλη κρίση)!

Δηλ. επιδιώκει η Ν.Δ. στο μεν θέμα των κακών της ο Λαός να έχει μνήμη χρυσόψαρου, στο δε των καλών της, μνήμη ελέφαντα.  

Θέλω να πιστεύω ότι οι αυριανές εκλογές θα δείξουν ότι ο Ελληνικός Λαός έχει μνήμη ελέφαντα, για όλα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: