Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

Προς Υπουργό κ. Ν. Κεραμέως: Επιτρέπεται η αλλαγή χρήσης του κτιρίου του ιδρύματος «ΜΟΝΑΔΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ» στην Άντισσα Λέσβου;

 

                                                                                                                     Αξιότιμο

Δρ Παναγ. Χ. Ιορδάνης( Ph. D.) …..…………. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής

- Πρόεδρος του Συνδέσμου για ………. Ασφάλισης & Κοινωνικής  Αλληλεγγύης

    την Ανάπτυξη της  Λέσβου ……..…………….  κ. Νίκη Κεραμέως

    « ΠΙΤΤΑΚΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ »..…………………  Σταδίου 29

-  Επικεφαλής της επιτροπής Αγώνα………………Αθήνα, -10110

   για τη λειτουργία του Γηροκομείου

   Αντίσσης Λέσβου

 - π. Διευθύνων Σύμβουλος της ………..……….. Αθήνα, 29  Ιουνίου   2024

    Ελληνική Βιομηχανίας Όπλων

 - Αγησιλάου 9   - Ηλιούπολη 163 46

Τηλ.- Fax 210 9737053, κιν. 6977503461… Κοιν : Ως ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

 ΘΕΜΑ :  Επιτρέπεται η αλλαγή  χρήσης του κτιρίου του ιδρύματος «ΜΟΝΑΔΑ  ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ» στην Άντισσα Λέσβου, σε «ΞΕΝΩΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ» με απλή απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου ;

 Σχετ: 1) Το με  Αρ. πρωτ. Γ.Π./Δ12/οικ. 9447/194// 28.2.2019  έγγραφό σας.

           2) Το έγγραφο του Δήμου Δυτικής Λέσβου με Α.Π.  5567/8.04.2021

           3) Το έγγραφο του Υπουργείο Εσωτερικών με Α.Π. 54621 /20.07.2021

 

Το κτίριο της «ΜΟΝΑΔΑΣ  ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ» Αντίσσης Λέσβου  που σε έκταση υπερβαίνει τα 1.000 τ.μ. ανεγέρθηκε με κονδύλια του Ταμείου Αποκατάστασης του Συμβουλίου της Ευρώπης και στη συνέχεια με πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Υγείας – Πρόνοιας ως το 2.000. Τούτο δυστυχώς ουδέποτε λειτούργησε ως Γηροκομείο. Οι κάτοικοι της Αντίσσης και των γύρω χωριών της Δυτικής Λέσβου επί δεκαετίες περίμεναν εναγωνίως, τούτο επί  τέλους να  λειτουργήσει. Επειδή τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια από της ολοκληρώσεως του αυτό δεν έγινε, το 2015 δημιουργήθηκε η «ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΝΤΙΣΣΗΣ ΛΕΣΒΟΥ», της οποίας υπήρξα ο Πρόεδρος.

Στα επανειλημμένα  έγγραφά μου από το 2015 προς  την τότε Υπουργό του καθ΄υμας Υπουργείου, που συνόδευαν το διακηρυκτικό κείμενο της προαναφερθείσης  επιτροπής,  με τις σ’ αυτό υπογραφές των μελών της (που  συν τω χρόνω μεγάλωνε,  υπερβαίνοντας τελικά τα  600 μέλη, ήτοι πλέον του ημίσεως των κατοίκων του χωριού, ως και Αντισσαίων της Μυτιλήνης, των Αθηνών ακόμα και της Αυστραλίας και άλλων χωριών), στο τελικό έγγραφό/απάντηση του Υπουργείου σας προς εμένα, (Σχετ. 1),  αναφέρεται:

<< …Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε απόφαση για λειτουργία του εν λόγω κτιρίου ως γηροκομείου είτε από τον Δήμο Λέσβου είτε με τυχόν παραχώρηση της χρήσεώς του σε άλλο φορέα αποτελεί αρμοδιότητα του οικείου δημοτικού συμβουλίου>>.

Σε συνέχεια, μετά την διάσπαση του Δήμου Λέσβου το 2019, όταν δημιουργήθηκε ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, εστάλη προς τους συναρμόδιου Υπουργούς (Εσωτερικών, Υγείας Πρόνοιας, Οικονομικών) έγγραφο του, με υπογραφή Δημάρχου (Συνημ.2) με το οποίο ζητείτο να αυξηθεί η δυναμικότητα του Δημοτικού Ιδρύματος “Ζαχάρειος Πρότυπος Μονάδα Φροντίδας  Ηλικιωμένων «Η Αγ. Παρασκευή»”, προκειμένου η “ΜΟΝΑΔΑ  ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ” Αντίσσης να λειτουργήσει ως παράρτημα του “Ζαχάρειου” Ιδρύματος.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, έδωσε στον Δήμο Δυτικής Λέσβου την απαιτούμενη απάντηση κατά το Σχετ. 3,  καθορίζοντας επ’ ακριβώς τα έξι επί μέρους βήματα της σχετικής διαδικασίας προκειμένου να εκδοθεί νέο Π.Δ.  τροποποιώντας  το αρχικό, αυτή της ιδρύσεως του «Ζαχάρειου» Ιδρύματος.

Ο Δήμος προχώρησε την διαδικασία και τον Ιούνιο 2022, το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε την ομόφωνη απόφαση υπ’ αριθ. 112/2022 // 09.06.2022 :  «Να ερωτηθεί το Δημοτικό Ίδρυμα με την επωνυμία “Ζαχάρειος …” αν αποδέχεται την  παραχώρηση του κτιρίου που βρίσκεται στην Κοινότητα Αντίσσης …».

Το Δ.Σ. του «Ζαχάρειου» αποδέχθηκε την παραχώρηση, στις 2/9/2022, βάσει της ομόφωνης απάντησής του, υπ’ αριθ. Απόφασης : 9/2022, με τον όρο της οικονομικής κάλυψης της λειτουργίας του.

Η από την δεκαετία του ’80  αρχική πίστη των Αντισσαίων αλλά κι όλων των κατοίκων της Δυτικής χερσονήσου της Λέσβου με όλα τα προαναφερθέντα είχε μετατραπεί  σε πεποίθηση, το θέμα της λειτουργίας  του Γηροκομείου Αντίσσης. Ατυχώς όμως, ενάμισι χρόνο μετά την αποδοχή του «Ζαχάρειου», αντί αυτού, «κεραυνός εν αιθρία», οι Αντισσαίοι κι όλοι οι κάτοικοι της χερσονήσου, πληροφορήθηκαν στις 20 Μαρτίου 2024, ότι το «σπίτι» των γερόντων τους, το Γηροκομείο Αντίσσης, παραχωρήθηκε με την  υπογραφή συμβάσεως, απ’τον Δήμο Δυτικής Λέσβου στο  Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, την ημερομηνία αυτή. Τούτο, προκειμένου το  Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους να χρησιμοποιήσει αυτό ως δομή φιλοξενίας σχολείων και Πανεπιστημίων, που έρχονται στο νησί για πραγματοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και ασκήσεων πεδίου στο Απολιθωμένο Δάσος.  

Τελικά την 10 Ιουνίου 2024   με   απόφαση  κατά πλειοψηφία του  Δ.Σ. του Δήμου Δυτικής Λέσβου το Κτίριο του Γηροκομείου Άντισσας  μισθώθηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Σιγρίου έναντι 100 ευρώ ετησίως, όπως ανακοινώθηκε.

 

Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

Με βάση τα προαναφερθέντα και με δεδομένο ότι μια μονάδα υψίστης κοινωνικής σημασίας για την πλέον ευαίσθητη ηλικία του ανθρώπου   αυτή  των γερόντων σε μία από τις πλέον ακριτικές γωνιές  της Ελλάδος στη Δυτική Λέσβο όπου ο πληθυσμός της συνεχώς γηράσκει, μπορεί να παραχωρείται για αλλότρια;

 

Περαίνοντες παρακαλούμε όπως έχουμε την απάντηση του υπό την Διοίκησή σας αρμοδίου Υπουργείου στο ερώτημά μας:

 Επιτρέπεται η αλλαγή  χρήσης του κτιρίου του ιδρύματος «ΜΟΝΑΔΑ  ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ» στην Άντισσα Λέσβου, σε «ΞΕΝΩΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ»;  Τούτο δε μάλιστα, μόνο με απλή απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου και αυτό κατά πλειοψηφία.

 

Με τιμή

 

                                                                            Συνημ. 3, (τα στην επικεφαλίδα

                                                                                             Σχετικά)

Δρ. Παναγ. Χ. Ιορδάνης ( Ph.D.)

 

 

 

 

 

 

ΠΙΝΑΚΑΣ  ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

 

 1) Υπουργός  Εσωτερικών κ.  Θ. Λιβάνιος

.2) Υπουργός Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκης

3) Περιφερειάρχης Βορ. Αιγαίου κ. Κ. Μουτζούρης

4) Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι κ.κ. Χ. Αθανασίου,

     Π. Παρασκευαϊδης , Μ. Κομνηνάκα

 5) Δήμαρχος  του Δήμου Δυτικής Λέσβου

     κ.Τ. Βέρρος και Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Στ. Γελαγώτης

 6)  Δημοτική Κοινότητα  Αντίσσης, Ερεσού

 7) Τοπικές Κοινότητες Σκαλοχωρίου, Βατούσης, Χιδήρων, Σιγρίου, Μεσοτόπου

 8) ΜΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: