Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2025

"Πάει ο παλιός ο χρόνος …" άρθρο μου στο ΔHMOKPATHΣ Αιολίας λόγος 4 Ιανουαρίου 2025

 

σελ. 4            ΔHMOKPATHΣ                  Σαββατοκύριακο 4 Ιανουαρίου 2025

Αιολίας λόγος

Πάει ο παλιός ο χρόνος …

Του Δρος Τάκη Χαραλ. Ιορδάνη (Ph.D.)

Τα ομώνυμα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα ομιλούν για τον αποχωρισμό μας απ’τον παλιό το χρόνο, τις χαρές και λύπες που ζήσαμε μαζί του και  καλαντίζουν την ελπίδα για το αύριο. Που θα’ναι αίσιο και ευτυχές, αφού τα «όλα γύρω παγωμένα, θα λιώσουν ένα ένα με τη νέα τη χρονιά».  Μακάρι τα πράγματα να ήταν τόσο απλοποιημένα  όσο θέλει να τα παρουσιάσει αυτό άσμα  των καλάντων.  Το τι μας αφήνει ο παλιός  χρόνος, το παρελθόν,  αποτελεί το εχέγγυο που προδικάζει το αύριο. Το μέλλον. Το  παρελθόν αποτελεί  υποθήκη για το μέλλον. Τα χρωστούμενα του χθες,  καταγράφονται στο «τιφτιρέλ’» ως «βερεσέδια»,  που όσο μένουν «απλήρωτα» σωρεύουν δεινά.  Ας δούμε λοιπόν, τι βερεσέδια μας  άφησε  το 2024 .

Πρώτο, το τρομακτικό, απροσδιορίστου εξελίξεως πρόβλημα του παγκόσμιου κλίματος. Η κλιματική κρίση είναι εδώ και τι μέλλει γενέσθαι σχετικώς, είναι παντελώς άγνωστο. Οι συνέπειες αυτής είναι τραγικές. Ατυχώς, κατά τους επιστήμονές, είναι πια αναπόφευκτες εκδηλώσεις της, που ήδη βιώνουμε. Ως, οι καταστροφικές βροχοπτώσεις (Θεσσαλία-2023-, Βαλένθια της Ισπανίας προ εβδομάδων, ΗΠΑ προ μηνών, αλλαχού της Υφηλίου),  οι  παρατεταμένοι καύσωνες,  το λιώσιμο των πάγων στους Πόλους και άλλα δαντικά φαινόμενα καταστροφής. Ο κατά τη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα στόχος, να μη ξεπεράσει η αύξηση της θερμοκρασίας του Πλανήτη το +1,5 οC έναντι  αυτής της προβιομηχανικής εποχής, είναι  σενάριο την εξέλιξή του οποίου ακόμη κι αυτός ο  Όργουελ δεν θα μπορούσε να προδεί. Η κρίση αυτή είναι ανθρωπογενής. Βέβαια  υπάρχουν επιστήμονες, που λαμβάνοντας  υπ’όψη παλαιοντολογικά, παλαιογεωγραφικά κ.άλ. ευρήματα, λένε ότι η Γη στην 4,5 δισεκατομμύρια ετών ιστορία της πέρασε αμέτρητες φορές τέτοιου είδους κλιματικές κρίσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, προβάλουν, την πιο πρόσφατη που ο άνθρωπος γνωρίζει, την προ 135.000-195.000 χρόνια, εποχή των Παγετώνων. Το πεπερασμένο της ανθρώπινης ζωής μπροστά στις αιωνόβιες διάρκειες των  κλιματικών αλλαγών, κάνει αδύνατο οι  ζώντες σήμερα, να  γνωρίσουν στην πράξη   το πιο είναι η αλήθεια.  Πάντως αν η αιτία είναι ο άνθρωπος,  εκ της αλόγιστης καύσεως ανθράκων και υδρογονανθράκων, η ανθρωπότητα, κατά το 2024, ουδέν το θετικό έκανε προς την κατεύθυνση της μια κάποιας ανάσχεσης του φαινομένου. Για το 2025, με δεδομένο τη μη σχετική πρόθεση, Κίνας, Ινδίας, Ρωσίας, Βραζιλίας κ.αλ., ατυχώς φαίνεται ότι θα πάμε χειρότερα, λαμβάνοντας υπ’όψη ότι ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Τραμπ, ουδέποτε αποδέχθηκε την σύμβαση των Παρισίων και ήδη δήλωσε ότι θα εντατικοποιήσει τις έρευνες πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Ας έρθουμε στα προδήλως  μέγιστης καταστροφής ανθρώπων έργα, τους πολέμους. Αυτοί  που μαίνονται στη γειτονιά μας. Στην Ουκρανία και  Μέση Ανατολή. Έχθρητες προαιώνιες, των Ρώσων με τους Ουκρανούς και των Εβραίων με τους Άραβες αντιστοίχως, έχουν ως αποτέλεσμα τους τωρινούς πολέμους. Οι Ουκρανοί, παρ’όλο ότι  απ’τον Φεβρουάριο 2022 που ξεκίνησε ο πόλεμος ως σήμερα υποστηρίζονται σθεναρά σε χρήμα και όπλα από ΗΠΑ και Ε.Ε. φαίνεται ότι δεν μπορούν πια να ανακτήσουν τα χαμένα εδάφη τους (ανέρχονται στο ~18% της χώρας) στις ανατολικές τους επαρχίες -Ντονέσκ, Κριμαία-  όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε προσφάτως. Το πέρας του πολέμου κατά τις προθέσεις/δηλώσεις του Προέδρου  Τράμπ, άραγε, θα βρει την Ουκρανία ακρωτηριασμένη και αν ναι, κατά πόσο;  Στον άλλο πόλεμο, στη Μέση Ανατολή που ως στιγμής, απ’τον Οκτώβριο 2023 ως σήμερα, έχει  αποτέλεσμα, το θάνατο  ~45.000 Παλαιστινίων, την ήττα μεγάλων αραβικών οργανώσεων (Χαμάς, Χεσμπολά), την κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, ατυχώς, σημείο καταλλαγής στην πολύπαθη αυτή γωνιά του Κόσμου, δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση(Ε.Ε.) τα πράγματα δεν υπήρξαν λαμπρά το 2024. Για να μη λεχθεί ότι αυτή περιήλθε  σε ύφεση, οπωσδήποτε βρίσκεται σε  στασιμότητα. Τούτο είναι άμεσα εμφανές  στις δύο μεγάλες οικονομίες της (Γερμανία, Γαλλία), όπου ο πολιτικός αναβρασμός έχει οδηγήσει την ακροδεξιά  προ των πυλών της εξουσίας. Τούτο βέβαια, δεν είναι τυχαίο. Οφείλεται στη μη ικανοποίηση απ’την Ε.Ε., των «θέλω» των λαών τους, που ατυχώς για χρόνια τώρα προσπαθούν να ζήσουν στο πλαίσιο  του «μπορώ». Έτσι τα πολιτικά πράγματα στη λοκομοτίβα «προόδου» της Ε.Ε. (δίδυμο Γερμανία, Γαλλία), είναι κυριολεκτικά  “κινούμενη άμμος”.

Στη μικρή και ένδοξη  χώρα μας τα πράγματα από απόψεως πολιτικής σταθερότητας είναι καλά, με την απ΄το 2019  Κεντροδεξιά Κυβέρνηση του Κυρ.Μητσοτάκη. Μια κυβέρνηση  που εφαρμόζει καθαρά νεοφιλελεύθερη πολιτική, κάνοντας τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους,  Έτσι, διευρύνεται το κοινωνικό χάσμα στη χώρα, με αποτέλεσμα σχεδόν την εξαφάνιση της μεσαίας τάξης, πράγμα που ατυχώς  καθίσταται οσημέραι αναντίστρεπτο, αφού προοπτική αλλαγής,  δεν προβάλλει  στον ορίζοντα. Αιτία, το ό,τι  η Κεντροαριστερά βρίσκεται σε αποσύνθεση,  διασπασμένη σε κόμματα και κομματίδια. Η μονοκομματική Κυβέρνηση Μητσοτάκη, ατυχώς, ούτε το μέγιστο πρόβλημα της χώρας,  το δημογραφικό, αγγίζει. Τον εφιάλτη αυτόν που κατά τις προβλέψεις των ειδικών, το 2050 ο πληθυσμός μας, θα έχει ελαττωθεί κατά 2.000.000! Η χαίνουσα  αυτή πληγή δυστυχώς αντιμετωπίζεται επί πολλοίς, χωρίς να δίδεται λυσιτελής προοπτική.

Το οξύ και ζέον  αυτό πρόβλημα, ατυχώς είναι το ίδιο  και στη Λέσβο, που συνεχώς χάνει πληθυσμό (~140.000 το 1920, σήμερα  ~85.000). Το χειρότερο είναι ότι αυτός, είναι πληθυσμός γερόντων (μόνο ~1/3 είναι οι παραγωγικοί). Τούτο είναι αποτέλεσμα της έλλειψης φροντίδας της Ελληνικής Πολιτείας προς το νησί μας, ένα ολόκληρο αιώνα, απ’την απελευθέρωση του. Έργα μεγάλα, αναπτυξιακά, ουδέποτε χρηματοδότησε. Είναι χαρακτηριστικό να αναφερθεί ότι ο άξονας  «Καλλονής-Σιγρίου», που η μεγαθυμία του μεγάλου Πατισάχ μας κατέλειπε, χρειάστηκε 112 χρόνια! για να αντικατασταθεί απ’το σύγχρονο, τον δοθέντα προσφάτως σε δημόσια χρήση. Ο «Καλλονής- Πέτρας» δυστυχώς παραμένει χωρίς αλλαγή, παρά τις εργώδεις προσπάθειες της Περιφέρειας να τον ξεκινήσει.

Κάποιοι λένε ότι το δημογραφικό του νησιού, θα μπορούσε να λυθεί μέσω της εγκατάστασης σ’αυτό  παράνομων μεταναστών. Μάλιστα επιχειρηματολογούν σχετικά, προβάλλοντας το φαραωνικό έργο στη Βάστρια που μας επέβαλε η Ε.Ε. Βέβαια η Περιφέρεια σθεναρώς αντιστέκεται στο σενάριο αυτό. Ευτυχής συγκυρία προς αυτή την κατεύθυνση υπήρξε η πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Μυτιλήνης που ακύρωσε τη σχετική απόφαση του Δ.Σ. επί Δημαρχίας Κύτελη, βάσει της οποίας η Κυβέρνηση κατασκεύασε την μονάδα αυτή, «τοις Ε.Ε. ρήμασι πειθόμενη». Ελπίζουμε ότι και ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, θα πορευθεί ομοίως.

Αναφερόμενοι στο Δήμο Δυτ.Λέσβου, το 2025, ατυχώς  βρήκε αυτόν με μεγάλα βερεσέδια. Έλλειμμα ~2.300.000 Ευρώ! Τούτο κατά 17%, θα καλυφθεί με αύξηση των Δημοτικών τελών, προς απογοήτευση βέβαια των δημοτών του. Και εδώ γεννάται το ερώτημα, μήπως αυτό το έλλειμμα αποτελεί τη «Λυδία λίθο» που ο Δήμος δεν ανέλαβε  την οικονομική κάλυψη της λειτουργίας του Γηροκομείου της γενέτειρας μου, Άντισσας, κατά πως όριζε η καταφατική απάντηση του «Ζαχαρείου» Ιδρύματος προς λειτουργία  ως παράρτημα του; Αυτή η “νοικοκυροσύνη” ήταν τελικά το αίτιο που οι 60 αναξιοπαθούντες γέροντες του Ορδύμνου εν δυνάμει τρόφιμοί του, πάνε να χάσουν το «σπίτι» τους;    

Αν και από φύση   αισιόδοξος άνθρωπος, δεν μπόρεσα να χρωματίσω την με αδρά στοιχεία ανωτέρω σκιαγραφηθείσα εικόνα με χρωστήρα  προοπτικής  και αισιοδοξίας. Εύχομαι το 2025, να με  διαψεύσει.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: