Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης * * * Καλώς ήλθατε στο blog μου * * * "Λαψαρνιώτης" * * * Τάκης Ιορδάνης

Τρίτη 9 Απριλίου 2024

ΟΧΙ στην αλλαγή χρήσης, για το ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ Αντίσσης

 

ΟΧΙ  στην αλλαγή χρήσης, για το ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ Αντίσσης


                                                                                                                     Αξιότιμο

Δρ Παναγ. Χ. Ιορδάνης( Ph. D.) …..…………. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής

- Πρόεδρος του Συνδέσμου για ………. Ασφάλισης & Κοινωνικής  Αλληλεγγύης

    την Ανάπτυξη της  Λέσβου ……..…………….  κ. Άδωνη Γεωργιάδη

    « ΠΙΤΤΑΚΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ »..…………………  Σταδίου 29

-  Επικεφαλής της επιτροπής Αγώνα………………Αθήνα, -10110

   για τη λειτουργία του Γηροκομείου

   Αντίσσης Λέσβου

 - π. Διευθύνων Σύμβουλος της ………..……….. Αθήνα,  8 Απριλίου  2024

    Ελληνική Βιομηχανίας Όπλων

 - Αγησιλάου 9   - Ηλιούπολη 163 46..………

Τηλ.- Fax 210 9737053, κιν. 6977503461… Κοιν : Ως ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

 

ΘΕΜΑ : ΕΠΕΙΓΟΝ – ΕΠΕΙΓΟΝ.

Αποτροπή, μετατροπής της χρήσης του ιδρύματος «ΜΟΝΑΔΑ  ΦΡΟΝ-ΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ» στην Άντισσα Λέσβου, σε αυτή της φιλοξενίας σχολείων και Πανεπιστημίων στο Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, κατά την σ’ αυτό επίσκεψή τους.

 Σχετ: 1) Το με  Αρ. πρωτ. Γ.Π./Δ12/οικ. 9447/194// 28.2.2019  έγγραφό σας.

           2) Το έγγραφο του Δήμου Δυτικής Λέσβου με Α.Π.  5567/8.04.2021

           3) Το έγγραφο του Υπουργείο Εσωτερικών με Α.Π. 54621 /20.07.2021

 

Στα από το 2015 επανειλημμένα  έγγραφά μου προς  το καθ’ υμάς  Υπουργείο, που συνόδευαν το διακηρυκτικό κείμενο «ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΝΤΙΣΣΗΣ ΛΕΣΒΟΥ» με τις συν τω χρόνω συγκεντρωνόμενες υπογραφές (υπερέβησαν τις  600, ήτοι πλέον του ημίσεως των κατοίκων του χωριού, ως και Αντισσαίων της Μυτιλήνης, των Αθηνών ακόμα και της Αυστραλίας και άλλων χωριών), στο τελικό έγγραφό του Υπουργείου σας, ως Σχετ. 1,  αναφέρεται:

<< …Κατά συνέπεια, οποιαδήποτε απόφαση για λειτουργία του εν λόγω κτιρίου ως γηροκομείου είτε από τον Δήμο Λέσβου είτε με τυχόν παραχώρηση της χρήσεώς του σε άλλο φορέα αποτελεί αρμοδιότητα του οικείου δημοτικού συμβουλίου>>.

Σε συνέχεια, μετά την διάσπαση του Δήμου Λέσβου το 2019, όταν δημιουργήθηκε ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, εστάλη προς τους συναρμόδιου Υπουργούς (Εσωτερικών, Υγείας Πρόνοιας, Οικονομικών) έγγραφο του, με υπογραφή Δημάρχου (Συνημ.2) με το οποίο ζητείτο να αυξηθεί η δυναμικότητα του Δημοτικού Ιδρύματος “Ζαχάρειος Πρότυπος Μονάδα Φροντίδας  Ηλικιωμένων «Η Αγ. Παρασκευή»”, προκειμένου η “ΜΟΝΑΔΑ  ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΣΧΟΝΤΩΝ” Αντίσσης να λειτουργήσει ως παράρτημα του “Ζαχάρειου” Ιδρύματος.

Το Υπουργείο Εσωτερικών, έδωσε στον Δήμο Δυτικής Λέσβου την απαιτούμενη απάντηση κατά το Σχετ. 3,  καθορίζοντας επ’ ακριβώς τα έξι επί μέρους βήματα της σχετικής διαδικασίας προκειμένου να εκδοθεί νέο Π.Δ.  τροποποιώντας  το αρχικό, αυτή της ιδρύσεως του «Ζαχάρειου» Ιδρύματος.

Ο Δήμος προχώρησε την διαδικασία και τον Ιούνιο 2022, το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβε την ομόφωνη απόφαση υπ’ αριθ. 112/2022 // 09.06.2022 :  «Να ερωτηθεί το Δημοτικό Ίδρυμα με την επωνυμία “Ζαχάρειος …” αν αποδέχεται την  παραχώρηση του κτιρίου που βρίσκεται στην Κοινότητα Αντίσσης …».

Το Δ.Σ. του «Ζαχάρειου» Ιδρύματος αποδέχθηκε την παραχώρηση, στις 2/9/2022, με ομόφωνη Απόφαση, υπ’ αριθ.: 9/2022, υπό τον όρο της οικονομικής κάλυψης της λειτουργίας του.

Η από την δεκαετία του ’80  αρχική πίστη των Αντισσαίων αλλά κι όλων των κατοίκων της Δυτικής χερσονήσου της Λέσβου με όλα τα προαναφερθέντα είχε προοδευτικά μετατραπεί  σε πεποίθηση, το θέμα της λειτουργίας  του Γηροκομείου Αντίσσης. Ατυχώς όμως, ενάμισι χρόνο μετά την αποδοχή του «Ζαχάρειου», αντί αυτού, «κεραυνός εν αιθρία», οι Αντισσαίοι κι όλοι οι κάτοικοι της χερσονήσου, πληροφορήθηκαν προ εβδομάδων ότι το «σπίτι» των γερόντων τους, το Γηροκομείο Αντίσσης, παραχωρήθηκε με την  υπογραφή συμβάσεως, απ’τον Δήμο Δυτικής Λέσβου στο  Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, την 20/03/2024. Τούτο, προκειμένου το  Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους να χρησιμοποιήσει αυτό ως δομή φιλοξενίας σχολείων και Πανεπιστημίων, που έρχονται στο νησί για πραγματοποίηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και ασκήσεων πεδίου στο Απολιθωμένο Δάσος.  

Πληροφορούμαστε ότι την Πέμπτη 11η τ.μ., το θέμα αυτό θα είναι  ένα εξ αυτών της  ημερησίας διατάξεως του Δ.Σ. του Δήμου Δυτικής Λέσβου, προκειμένου να ληφθεί η σχετική απόφαση.

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

 

Με την περιληπτική παράθεση των σχετικών  γεγονότων  από την δεκαετία του ’80 ως σήμερα που σας εκθέσαμε κατά τα ανωτέρω,  πιστεύουμε να σας δώσαμε την εικόνα και το μέγεθος της ελπίδας των Αντισσαίων αλλά κι όλων των κατοίκων της χερσονήσου του Ορδύμνου στο να δουν το δικό τους Γηροκομείο να μπαίνει σε λειτουργία. Ένα ίδρυμα μεγίστης κοινωνικής σημασίας για μια ακριτική, υποβαθμισμένη, υπανάπτυκτη  και με συνεχώς γηράσκοντα πληθυσμό, προς  κάλυψη των μεγάλων σχετικών αναγκών.    

Ευελπιστούμε να έχουμε την στήριξή σας, στο να εφαρμοσθεί η από το 2021 σχετική οδηγία/εντολή του καθ’ υμάς Υπουργείου την αναφερομένη στο εισαγωγικό μέρος της παρούσης και εν τέλει  αποτραπεί η αλλαγή χρήσης της μοναδικής αυτής και τόσο απαραίτητης κοινωνικής δομής στην Άντισσα της Λέσβου.

Του Γηροκομείου της, δηλαδή, που από τη δεκαετία του ’80 που πρωτοσχεδιάσθηκε  και που ολοκληρωμένο πια  κτίριο των περίπου 1.000 τ.μ.,  για το οποίο δαπανήθηκαν περί τα 2,5 - 3,0 εκατομμύρια,  της ΕΕ αρχικά και Εθνικών πόρων στη συνέχεια (έχοντας αγοραστεί ακόμη και ο απαιτούμενος ξενοδοχειακός κ.λπ. εξοπλισμός)  ήταν έτοιμο να λειτουργήσει από το 2008.   

Πιστεύουμε ότι η δική σας παρέμβαση θα είναι άμεση, ώστε να μη λάβει ποτέ χώρα η σχεδιαζόμενη ατασθαλία.

 

Με τιμή

 

 Δρ. Παναγ. Χ. Ιορδάνης ( Ph.D.)

 

 

ΠΙΝΑΚΑΣ  ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

 

 1) Υπουργός  Εσωτερικών κ. Ν.  Κεραμέως  

.2) Υπουργός Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκης

3) Περιφερειάρχης Βορ. Αιγαίου κ. Κ. Μουτζούρης

4) Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι κ.κ. Χ. Αθανασίου,

     Π. Παρασκευαϊδης , Μ. Κομνηνάκα

 5) Δήμαρχος  του Δήμου Δυτικής Λέσβου

     κ.Τ. Βέρρος και Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Στ. Γελαγώτης

 6)  Δημοτική Κοινότητα  Αντίσσης

 7) ΜΜΕ



Δεν υπάρχουν σχόλια: